ANMELDELSE

Claus Grymer

Kristeligt Dagblad 12. okt. 2012

Emma Brynja Svane: FORVIKLINGER  

Deres fremtidsplaner var baseret på fornuft og planlægning. Tryghedsnarkomaner blev de kaldt. Altid bestræbte de sig på at gøre det rigtige.

 

Sådan var det for ægtefællerne Karen og Torsten, der da også opnåede den ”flidspræmie”, som gav det hele mening: Begge blev de overlæger. Deres forhold ligner en idealtilstand. Men under overfladen lurer uroen.

 Hvad sker der, når mennesker mister den kontrol, de længe har holdt fast i? Et muligt svar giver den debuterende dansk-islandske forfatter Emma Brynja Svane – tidligere professor i fransk litteratur – i sin spændingsroman med den nævnte, lidt intetsigende titel.

 Historien indledes med den scene, der for alvor sætter virkeligheden i skred: Torsten ser en kvinde styrte ud over skrænten ved ruinen af Mårup Kirke i Vendsyssel. Er det en ulykke, eller blev hun skubbet ud? Hvad er det med den mand, der flygtende – synes det – løber derfra i stedet for at hjælpe? Kvinden er alvorligt kvæstet. Med et resolut indgreb sikrer Torsten hendes overlevelse. Hun viser sig at være en berømt fotomodel, der er ”fanget i et net af guld og fortielser” – eller med en mere præcis betegnelse: kriminalitet. Torsten forelsker sig i hende og engagerer sig også på anden vis og tilmed på en måde, der ikke tåler et nærmere eftersyn: Han lyver for politiet. Men sagen lader sig ikke dysse ned. Det modsatte sker. 

Emma Brynja Svane har litterært håndelag, ingen tvivl om det. Det dramatiske forløb fra kontrol til kaos, der blandt andet indebærer omgang med narko og mord, er fermt skruet sammen, men bliver på grund af en for bleg personskildring aldrig rigtigt vedkommende; den ydre spænding modsvares ikke af en indre. Ganske vist forsøger Svane at opnå tyngde ved at involvere dybdepsykologien i portrættet af Alex, manden, der stak af fra styrtet ved skrænten: en tilsyneladende agtværdig advokat – også han lader længe til at have kontrol over tingene, men lever et dobbeltliv, til hvis hemmeligheder hører voldelig sex. Den medfølgende forklaring – at han lider af eftervirkningen af som barn at være blevet ”mishandlet af livet” – virker imidlertid som en ren kliché.