ANMELDELSE

Roman: En ulykkelig familie

AF: BJARNE GREGERSEN

KULTUR@JFMEDIER.DK

Publiceret 
 

Den dansk-islandske forfatter Brynja Svane har med "Kastebold" leveret en roman, der er så mørk som en nordisk vinternat.

 

Bøger: Det handler om en helt igennem ulykkelig familie. Om en familie, der er præget af hemmeligheder, løgne og fortrængninger.

Romanens tidsramme er 1948 til 1990'erne, og handlingen foregår både i Island og i Danmark. Den purunge skønhed, Alma fra Isafjord, får datteren Flora. Hun vil ikke ud med, hvem der er fader til barnet. Er det Gunnar, der rejser til Tyskland og tilsyneladende glemmer alt om Flora? Eller er det Holger, den danske apotekers søn i Isafjord? Alma gør alt for at få Holger i "garnet", og han gifter sig modvilligt med hende.

Flora vokser op med et forældrepar, der bestemt ikke har det godt med hinanden, og hun bliver en kastebold. Snart er hun hos apotekerparret i Isafjord, snart er hun i Danmark sammen med forældrene. De bor mange steder i landet, fordi Holger er ved at uddanne sig til læge.

Flora får alt andet end en lykkelig barndom. Holger er en barsk herre at bo sammen med. Han er utilregnelig. Flora må lide den tort mange gange at blive kaldt en "horeunge", da Holger benægter faderskabet til hende. Opvæksten præger også den voksne Flora, der fumler rundt i tilværelsen og i flere forhold, men dog får både børn og uddannelse. Hun kan bare ikke slippe spørgsmålet om, hvem der er hendes faderlige ophav. Under en rejse i 1980 med moderen til Island forsøger hun at få sandheden at vide, men Alma glider hele tiden af på spørgsmålet. Alma møder sin ungdoms elskede Gunnar, og det nærer Floras mistanke om, at han er hendes fader.

Først da Alma og senere Holger dør, går sandheden op for Flora, da hun finder moderens dagbog, skrevet i de helt unge år. Alma og Holger har haft deres grunde til at opføre sig, som de har gjort, finder Flora ud af, og hun slår sig til tåls med, at hun er ramt af en social arv.

Måske er slutningen slet ikke så overraskende for den kvikke læser. Men Brynja Svane har leveret en roman af en solid karat, der kan anbefales til læsere, der holder af litteratur, der handler om menneskeskæbner.

Brynja Svane: "Kastebold", 428 sider, 169,00 kroner, Amanda Books