ANMELDELSE

Mit liv som Kastebold

Brynja Svane: Kastebold
Dorte Folkmann 4. maj 2017

FEM STJERNER hos Arnold Busck

Hvis de voksne ikke kan anerkende og ærligt elske hinanden, hvordan skal de så kunne skabe et trygt og godt hjem for en lille pige at vokse op i? Flora kommer til verden i moster Julianas seng; mor Alma har ikke selv noget hjem at tilbyde den nyfødte, og hvor meget hun end kæmper for at skabe en familie, så lykkes det aldrig helt. Far Holger anerkender aldrig Flora som sin, med god grund måske, og Flora må ofte bøje nakken for hans hårde ord.

Hun bliver født til et liv som kastebold. Hos bedsteforældrene møder hun tryghed og kærlighed, men hver gang hendes liv falder til ro i apotekerparrets hjem i Island, tvinges hun tilbage til en rodløs familie i Danmark hvor kærlighed ikke findes.
Flora er islænding. Hun har fjeldenes og elvenes rytme i sit blod, men med de mange barneår rundt om i Danmark bliver hun også dansker. Som kastebold mellem dansk og islandsk kultur og i sammenstødene mellem det blide danske landskab og det barske og stormfyldte Island formes den lille piges identitet. Men som en bold springer op hver gang, sådan prøver Flora også gang på gang at skabe sit liv. Måske lykkes det i kærligheden til hendes egne børn?

Som voksen vender Flora tilbage til Island sammen med sin mor. Hun søger en sandhed som moren ikke vil give fra sig, og turen bliver ikke den forløsning eller forsoning som Flora måske havde håbet på. Lige så uforløst bliver den del af Floras liv som vi får lov til at følge.  Hun søger det endelige trygge forhold, men når det går galt, dukker billedet igen op af den lille pige der aldrig fik mulighed for at falde til ro i en fasttømret og tryg familie.

Brynja Svane har skrevet en bevægende og medrivende roman. Hendes fortællestemme er konkret, og de mange hændelser i Floras liv bliver berettet med hast for så at falde til ro når Flora i korte øjeblik læner sig tilbage og lader den islandske fjeldverden udfolde sig i al sin skønhed for hendes blik. Så husker hun barnets nære oplevelse af det kolde fjeldvand, farverne og duftene fra farmorens have og den kildrende fornemmelse når hun lægger en lille gave til huldrekonen.

Beretningen om den svigtede lille pige gør ondt. Alligevel vækker romanen et lille smil i sin skildring af det Island som enhver med islandske rødder til stadighed må længes efter at gense.

Brynja Svane: "Kastebold", 428 sider, 169,00 kroner, Amanda Books