ANMELDELSE

Kasper i K's bognoter,

bognoter.dk, 22. febr. 2014

Emma Brynja Svane: Politikeren

Velskrevet, men også lidt kedelig, ny dansk krimi står ikke helt distancen.

Politikeren er dansk-islandske Emma Brynja Svanes anden roman – en selvstændig fortsættelse til debutromanenForviklinger fra 2012 (som jeg ikke har læst).

Handlingen er centreret omkring den midaldrende læge Torsten, som står i et kompliceret forhold til den smukke Nina, tidligere topmodel med en skjult fortid og forbindelser til en international forbryderorganisation. Nina arbejder på et manuskript til en selvbiografisk bog, som måske indeholder afsløringer fra hendes fortid, og som bringer hendes eget og hendes søns liv i fare. Parallelt hermed bliver en kontroversiel dansk toppolitiker myrdet på åben gade, og i efterforskningen afdækkes gradvist sammenhængende tråde til Nina og Torstens historie.

Romanen skrevet på et lydefrit og flydende om end lidt anonymt dansk. Den præsenterer sig på bagklappen og i pressematerialet som en psykologisk spændingsroman. Imidlertid halter det lidt for meget med både psykologi og spænding.

For så vidt angår spændingen mangler der ellers ikke noget på ingredienssiden: Adskillige mord, skyderier på åben gade, overvågning og forfølgelse, kidnapning, kærlighed, bedrag og jalousi, gradvis afsløring af hemmelige identiteter, en international gangsterorganisation med forbindelse til modeverdenen, narkopenge, politiefterforskning og en kvik journalist. Og krimiplottet er egentlig også udmærket udtænkt.

Men der mangler noget gennemgående suspense. Jeg var udmærket underholdt i første halvdel af bogen og i passager var den faktisk også helt spændende. Men i det meste af sidste halvdel taber historien fortællemæssigt drive. Der er for så vidt masser af dramatiske ydre begivenheder, men de bliver fortalt lidt som i et distanceret referat, i stil med et meget langt appendiks af den slags, der slå en krølle ved at opregne for læseren, hvad der skete, efter at hovedhandlingen egentlig var udtømt. Jeg kedede mig lidt til sidst.

Bogen vil samtidig gerne skildre et psykologisk drama i spillet mellem Nina og Torsten og forskellige sidepersoner. Personskildringerne er imidlertid for skabelonagtige og overfladiske til at blive vedkommende, og jeg blev aldrig rigtig interesseret i, hvordan det skulle gå nogen af personerne.