Bergtóra Hanusardóttir: STÆKKET FLUGT

Oversat fra færøsk af Povl Skårup.

Stækket flugt er en stille fortalt historisk roman om et usædvanligt kvindeliv på Færøerne i første del af 1900-tallet. Det var en tid hvor kvinder havde svært ved at skaffe sig ret til at leve et selvstændigt liv og samtidig være gift og få børn. Mændene kunne derimod gøre som det passede dem.

”Du vil væk fra mig på grund af det, der skete. Jeg så dig, da du lukkede døren. Det ligner dig at gøre noget ud af så lidt. At forsvinde, at vise alle hvor smålig du er. Det kommer ikke dig ved, hvem jeg taler med, hverken til fest eller ellers!”

Sådan siger Sunnivás mand til hende, da hun reagerer over, at han til en fest har siddet med en anden kvinde på skødet og kærtegnet hende. Det er utænkeligt for hende at  forlade ham og deres mange børn. Hun bliver og kæmper for at få tilværelsen til at hænge sammen, og hendes forsøg på at flygte ind i kunsten ender som en stækket flugt. 

Sunnivá er i mere end én betydning som en fugl med stækkede vinger. Fra starten er hendes liv anderledes end andres, fordi hun er hofteskadet og vralter som en and. Alligevel møder hun kærligheden. Manden er måske ikke den bedste, hun kunne have ønsket sig, og hun får ikke frihed til at udfolde sig som den kunstner, hun gerne vil være. Men hun er stærk og nægter at lade sig kue.

Med sine smukke naturskildringer og den særlige tone, som går gennem bogen, indfanger Bergtóra Hanusardóttir den færøske livsrytme og går tæt på et sind, der bøjer sig under skæbnen for senere at rejse sig igen.

LÆSEPRØVE